söndag 28 februari 2010

Mias solrosbröd


Jag bakar bröd och det är ju så roligt. Men nu hade jag en massa mjölsorter i skåpet med lite kvar i varje så jag provade lite och det blev verkligen ett kanongott bröd som var väldigt saftigt och smakrikt.

Mias solrosbröd:

50 g jäst
5 dl vatten
½ dl olja
1 ½ dl solrosfrön
1 tsk salt
3 dl dinkelmjöl
3 dl lantbrödsmjöl
3 dl vetemjöl special
3 dl vetemjöl

Pensling:
1 ägg
solrosfrön

Gör så här:


Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt. Lös upp jästen med vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen 5-6 minuter i maskin eller 12-13 minuter för hand.

Låt jäsa 30-40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord (gärna med lantbrödsmjöl) Forma degen till två limpor och lägg upp dem på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa 30-40 minuter.

Pensla bröden med ägg och strö över solrosfrön.

Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 35-40 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk.

lördag 27 februari 2010

Mandelmilkshake


Satt och läste vår lokaltidning JP. Där fanns ett recept på milkshake med mandelmassa. Jag hade en del mandelmassa över för när det var fettisdagen låg ju halva familjen med magsjuka.

Den var otroligt god. Den smakar som marsipangodis. Mums =)

Milkshake med mandelmassa:

2 dl mjölk
5 skedar vaniljglass
3 skedar mandelmassa
Riven choklad

Gör så här:
Mixa allt och häll upp i två glas. Toppa gärna med lite riven choklad.

tisdag 23 februari 2010

Barnmorskebesök


Magbild i v. 31+4. Idag är jag i 33+0.

Igår var jag hos barnmorskan. Allt är kanon med den lill* därinne. H*n har lagt sig med huvudet neråt och hjärtljuden tickade på så fint med 145 slag/minut. Fundusmåttet låg på 35. Så magen är lite större än med Elin fast den känns mindre ändå.

Har nu även fått tillbaka karpaltunnelsyndromet som jag led av förra graviditeten. Så inatt har jag sovit ca 3 ½ timme p g a dommningar i händerna.

Vattnet har samlats rejält i ben, fötter, händer och armar så idag spände förlovnings- och vigselringarna rejält. Så jag vågar inte ha dom på mig nu. =( Känns helt tomt på handen..

Annars lunkar allt på. Bebben försöker tänja ut magen åt alla håll samtidigt flera gånger om dagen, haha..

Skönt att det är sista graviditeten för någon mer skulle min kropp inte orka. Fattar inte hur en tiobarnsmammas kropp orkar :-S

Näe nu är det dags att hämta mellantjejen vid skolbussen snart.

Ha en bra dag!!

söndag 21 februari 2010

Klarade mig




Jag slapp magsjuka, konstigt nog. Jag som inte gjort annat än torkat och hållt och hjälpt kräkande barn i flera dygn.

Idag har vi äntligen kunnat gå ut för första gången på detta sportlov. Jag drog Elin lite i pulka men det var mindre populärt så jag fick hämta vagnen.

Det är så mycket snö så ungarna kunde knappt åka men svärfar skottade undan snön på rännebron så det blev hyfsat glid där i alla fall.

Såhär i slutet av graviditeten känner jag mig hungrig 90 % av tiden. Ibland när jag glömmer att äta får jag en släng av blodsockerfall så igår gjorde jag chokladkakor med torkad frukt som ger snabb energi.

De är även suveränt goda att ta till kaffet eller teet.

Chokladkakor med torkad frukt:

200-400 g mörk choklad
valfri torkad frukt
ev mandelsplitter

Gör så här:

Lägg frukten och mandel i botten av folieformar. Smält chokladen och häll den över frukten.

Ställ svalt att stelna.

onsdag 17 februari 2010

Sjuka igen..

Nu har 3 av 5 familjemedlemmar varit magsjuka. Symptomen liknar vinterkräksjukan med hastigt insjuknande och häftiga kräkningar och diarréer. Sitter just nu och undrar när det är min tur och hoppas verkligen att jag har tur och slipper eländet. Men det kommer väl inte hända. Jag gick omkring med Elin igår och hon kräktes hela tiden och jag fick hennes kräk över allt.

Jag hade tänkt hitta på så mycket på detta sportlov men det blev ingenting. Inte än så länge i alla fall.

Hoppas alla sjukdomar tar slut snart så allt återgår till det normala.

Nu längtar jag otroligt mycket efter bebisens ankomst och det är inte så jättelång tid kvar.
Så här står det på familjeliv:

Du är på dag 226 av 280. (80,7%).
Du är i vecka 33.
Du har gått 32 fulla veckor och 1 full dag (v32+1).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 9:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Mån 12 apr 2010
Du har 54 dagar kvar till beräknad förlossning


Vecka 33:

Kroppen: Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa.

Barnet: Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning.


Att hålla igång musklerna med t ex promenader kan jag bara glömma med min foglossning. Jag kan inte ens gå med Ida till skolbussen utan har fått ta bilen. Känns som att det är höjden av lathet att ta bilen 1 km, haha..

Näe nu ska jag försöka ta hand om lite tvätt och disk som inte blev gjord igår.

Ha en underbar dag!!

måndag 15 februari 2010

Vaniljcremessemlor




Jag provade att byta ut mandelmassan mot marsancreme. Det blev gott. Men jag föredrar nog mandelmassa om jag måste välja.

Semlor med marsancremesfyllning:

50 g jäst
100 g margarin
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjorthornsalt
10 dl vetemjöl
1 ägg till pensling

Fyllning:

marsancreme
grädde

Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Smält matfett och häll sedan i mjölken. Värm till fingervarmt. Slå degspadet över jästen och rör tills jästen löst sig.

Tillsätt salt, socker och ägg.

Blanda sedan ner hjorthornsalt och mjöl.

Arbeta degen tills den är blank och smidig.

Låt jäsa 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.

Skär sedan i 13-15 bitar och forma till släta bullar. Lägg bullarna på två plåtar klädda med bakplåtspapper.

Låt jäsa 30-40 minuter.

Pensla sedan med uppvispat ägg och grädda bullarna i 250 grader i 10-12 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.

Skär sedan av locket på bullen. Gröp försiktigt ur mitten. Fyll med marsancreme och toppa med vispad grädde. Sätt tillbaka locket.

Pudra eventuellt över lite florsocker.

söndag 14 februari 2010

Och vinnaren är....




Nu är vinnaren dragen av äldsta dottern:

Grattis Sanna

Maila mig din adress på: gustava418@hotmail.com

lördag 13 februari 2010

Smidig lunch


Jag hade lite kokt ris över efter middagen häromdagen och bara måste tipsa om detta:

Stek riset och blanda i en burk tonfisk xpress Thai curry och ananassås. Låt steka ihop ett par minuter. Klart. Så gott, så smidigt!!

Måste också tillägga att det är så kul att så många är med och tävlar. Satt en timme och skrev lotter igår. Nu har kommentarerna fyllts på så det blir fler lotter att skriva imorgon.

Ha nu en bra lördagkväll =)

torsdag 11 februari 2010

Bättre


Nu börjar alla bli friska igen. Har nog aldrig varit med om en så envis förkylning. Men vilken tid det har tagit att återfå all ordning här hemma efter att ha gått med Elin i famnen i minst 1 ½ vecka.

Nu har jag i alla fall börjat komma ifatt mig med dammsugning, gardinbyte, tvätt och ja allt som hör till. Skönt när allt är klart sedan.

Idag är det 60 dagar kvar till beräknad födsel. Nu är den "nya" garderoben hemma. Ska bara tvätta alla bebiskläder, köpa en madrass och en åkpåse sedan är allt klart inför bebbens ankomst.

För ett väldigt bra tag sedan såg jag ett spännande recept hos Växelhäxan. Oreopops lät gott men tiden gick. Nu har jag dock äntligen testat och de var ju verkligen så goda.
Mellandottern blev helt beroende, haha.. Hon har tjatat att jag ska göra mer.

Oreopops:

1 pkt oreo
100 g philadelfiaost
choklad

Gör så här:

Mixa kakorna till ett fint smul. Blanda i osten och rulla till små bollar. Smält choklad. Rulla bollarna i chokladen och strö genast över någon god topping. Jag tog strössel och mandelsplitter. Jag gjorde även några utan topping.

Låt stelna i kyl. Ät sedan och njut..

onsdag 3 februari 2010

Award


Häromdagen fick jag min första award av Hallon & Blåbär Jätteroligt men det var svårt att tänka ut 7 saker om sig själv som ska vara spännande så det får bli som det blir, haha..

Gör så här:


* Kopiera awarden till bloggen.

* Länka till personen du fått awarden av.

* Berätta 7 intressanta fakta om dig.

* Välj 7 andra bloggar att ge awarden till.

* Länka till deras bloggar.

* Lämna en kommentar på deras bloggar att dom fått en award dig.



1. Min stora dröm är att ta MC-kort

2. Jag älskar att pyssla med torkade blommor och ramar t ex. Tyvärr räcker tiden aldrig till att få utlopp för min kreativa ådra förutom till mat och bak.

3. Ofta råder det kaos här hemma men jag har alltid stenkoll och är ett kontrollfreak ut i fingerspetsarna och får panik när allt inte går som planerat.

4. Jag har en hemsk spindel- och bollfobi. Vintern är bra mot spindlar men alla snöbollar som kastas ger mig otrolig ångest. Precis som barn som sparkar boll på skolgården. Usch..

5. Det värsta jag vet i matväg är fisk. Jag får kväljningar av doften.

6. Favoriträtten är spaghetti och min köttfärssås.

7. Om jag fick chansen att lära mig ett annat språk skulle det bli finska. Jag fullkomligt älskar det språket.

Nu vet jag tyvärr inte 7 bloggar men jag ger dessa 5 en award:

1. Tanja

2. Anna

3. Emilies

4. Frida

5. Erika

tisdag 2 februari 2010

Kesofrallor


Denna mardröm tar aldrig slut. I söndags var minsta dottern så dålig att de fick bli en tur till barnakuten. Det visade sig att hon har dubbelsidig öroninflammation. Så nu äter två av tre barn kåvepenin. Och som om inte det var nog så ligger maken och äldsta dottern med influensa + att jag blivit superduperförkyld.

Men men, lite förkylning får inte stoppa en småbarnsmamma, det vet väl alla som har småbarn?! =)

Så häromdagen blev det frallbak här hemma. Jag provade att göra Emilies skafferis solrosbröd. Dock avstod jag från brödkryddorna. De var verkligen supergoda. Luftiga och goda men samtidigt otroligt mättande.

Och idag skulle brödförrådet fyllas på igen och då blev det andra frallor.

Också supergoda. Nästa gång ska jag dock ha lite frön eller något annat gott i.

Kesofrallor:

50 g jäst
50 g margarin
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 msk honung
250 g keso
2 dl vetekli
13 dl mjöl (jag tog hälften vetemjöl special och hälften vanligt)

Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Smält matfett och blanda sedan med mjölken. Värm till fingervarmt, 37 grader.

Lös upp jästen med lite av spadet.

Tillsätt sedan resten av spadet, salt , honung, keso, vetekli och det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig. I maskin ca 5 min på låg hastighet.

Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk ca 40-45 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till en rulle. Dela i 20-25 bitar.

Forma till runda frallor.

Låt jäsa 30-35 min under bakduk.

Grädda frallorna mitt i ugnen i 250 grader i 8-10 min.

Låt svalna på galler under bakduk.




Och glöm inte tävlingen ;-)