söndag 28 mars 2010

Nötkyssar



Tack för de fina peppande kommentarerna =) Goa ni är!

För några dagar sedan bakade jag nötkyssar. Åhh vad goda de var. Så fort jag kan ska jag prova dom med sötmandel.

Nötkyssar (ca 30 st):

2 äggvitor
150 g malda hasselnötter
3 dl florsocker

Garnering:

Hela hasselnötter

Gör så här:

Vispa äggvitorna till hårt skum.

Blanda i nötterna och sockret i vitorna. Rör om försiktigt.

Klicka eller spritsa ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Garnera med en hel nöt på varje kaka.

Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 15 minuter.

lördag 27 mars 2010

Hos barnmorskan igår


Igår var jag hos barnmorskan igen. Bebisen har sjunkit ner ordentligt. Det känns i bäckenet vill jag lova. H*n vrider sig så det känns som jag ska gå av, haha.. Hjärtljuden låg på 130 slag per minut.

Nu längtar jag så jag tror jag blir galen. Räknar varenda minut nästan.

Så här står det på familjelivs hemsida:

Du är i vecka 38.
Du har gått 37 fulla veckor och 4 fulla dagar (v37+4).
Du är i 9:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Mån 12 apr 2010
Du har 16 dagar kvar till beräknad förlossning.

Kroppen: Nu närmar sig förlossningen med stormsteg. Se till att du vet var din partner befinner sig och att du lätt kan få kontakt.
När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen. Allt fler känner förvärkar. Det som skiljer förvärkar från sammandragningar är att värkarna oftare gör ont. Först blir magen hård, precis som tidigare, men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Smärtan sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk. Långt ifrån alla får dock någon förvarning om att förlossningen är på gång. När du väntar ditt första barn är det vanligast att barnet kommer efter beräknat datum. Är du omföderska föder du statistiskt sett nästa barn två till tre dagar tidigare.

Barnet: Nu är barnet helt fullgånget och navelsträngen är cirka 50 cm lång.

måndag 22 mars 2010

Pasta och bacon


Min dvala fortsätter. Jag försöker göra allt så enkelt som möjligt för mig själv. Höfterna och mina händer säger ifrån annars. Vi får stå ut med tvätt och lite damm tills bebisen är född.

Även matlagningen går i enkelhetens tecken. I fredags blev det nötstek, i lördags korv stroganoff och i söndags hämtmat, jag åt wokmat.

I torsdags blev det pasta och bacon. Inte så roligt men det är gott om man piffar till det lite.
Och sedan gör jag allt i en gryta och det spar ju på disken. Härligt =)

Pasta med bacon och ost:

4 portioner pasta, jag hade skruvar
2-3 pkt bacon klippt i bitar
3 dl riven ost
½ hackad gul lök
2 dl mjölk
1 dl grädde
mjöl
salt
peppar
socker

Gör så här:

Koka pastan. Häll sedan av dem i ett durkslag. Fräs baconet och hackad lök i samma gryta. Tillsätt sedan pastan och rör om. Gör en redning på mjölken, grädden och mjölet. Häll det i grytan och salt, peppra och ha i en nypa socker eller två. Häll i osten
Rör om ordentligt, låt bli varmt. Klart.

måndag 15 mars 2010

Mina städare


Elin vägrar att bli matad längre och det är ju skönt när hon sitter och plockar med maten själv. Men hu vad hon klabbar, haha.. Som tur är har jag hjälp av katterna. De äter upp det som hamnar på golvet så det blir ju lite enklare för mig att städa. Det är verkligen inte smidigt att ligga under bordet och skura med magen men man är ju tvungen =)
Skönt att det bara är 28 dagar kvar till BF =)

Nu är jag så nyfiken på vem som bor i magen. Undrar så om det är en flicka eller pojke.

Näe nu ska jag gå och skära upp en bit ananas (nya gravidcravingen) och kolla lite på tv:n med maken.

Ha en underbar kväll!!

lördag 13 mars 2010

Jag gjorde det!!


Nu är jag så trött på pasta att jag blir galen.. Haha.. Näe, inte riktigt. Jag älskar pasta men nu börjar det bli väldigt svårt att variera middagarna. Så jag chansade och köpte potatis sist jag storhandlade. I torsdags var det då dags att koka potatis och göra stuvad spenat som jag längtar så efter. Och gissa vad..
Det gick hur bra som helst att koka potatis. Vet ni hur lycklig jag är nu =))

Jag ska nog inte överdriva potatiskonsumtionen ännu men nu kan man ju ha potatis någon gång i veckan.. Tjoooohooo =)

Jag var så ivrig att äta så jag glömde fota så jag gjorde i ordning en liten tallrik efteråt..
Så här gör jag min stuvade spenat:

Stuvad spenat:

Hackad fryst spenat
Smör
2-3 dl mjölk
2 msk mjöl
Salt
vitpeppar
socker

Gör så här:

Tina spenaten i en gryta på medelvärme. Lägg i en rejäl klick smör, mycket salt och lite vitpeppar.
Gör en redning av mjölken och mjölet. Rör ner det i spenaten. Smaka av med salt, peppar och en eller två nypor socker.
Servera med potatis, falukorv och kokt ägg.

torsdag 11 mars 2010

Jag=Zombie


Fy vilken dålig uppdatering det har varit på sista tiden. Just nu mår jag ganska dåligt p g a foglossning och halsbränna men det värsta av allt är att jag fått karpaltunnelsyndrom. Jag led av det förra graviditeten och hoppades att det inte skulle komma tillbaka denna men sådan tur hade jag inte. Så inatt har jag suttit och sovit. Blev ytterst lite bättre sömn än liggandes men jag hade ju väldigt ont i ryggen istället, haha.. Det får ju inte vara helt bra ;-)
Så de flesta av dagarna har jag gått runt som en zombie av trötthet. Tur att det hela snart är över även fast det just nu känns som jag ska bestiga ett berg innan bebben ska komma ut i världen..

Jag kikar runt på en del matbloggar och det finns ett par som inspirerar mycket. Däribland växelhäxans fina blogg. Där hittade jag ett recept på skinkpiroger och blev väldigt sugen att prova.

Jag gjorde degen precis lika:

50 g jäst
5 dl mjölk
½dl olja
2 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl


Detta fyllde jag mina med:


300 g rökt strimlad skinka
400 g riven ost
3 msk senap
½ purjolök
1 krm paprikapulver

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader. Häll den över jästen och rör tills jästen löst sig.

Tillsätt övriga ingredienser till degen och kör i maskin 5-6 minuter.

Låt jäsa 35 minuter.

Dela sedan degen i 16 bitar och kavla ut varje bit till en rund platta.

Blanda fyllningen i en skål och rör om ordentligt så senap och krydda blandas ordentligt med skinkan och osten.

Fördela fyllningen i mitten och vik sedan över kanten åt ena hållet. Tryck fast kanten med en gaffel.

Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 225 grader i 12 minuter.

Servera med en god sallad.

torsdag 4 mars 2010

Snart 10 000


Åhh vad jag älskar min lilla godispåse <3 Och nu när besökslistan börjar närma sig
10 000 besökare sen nystarten i slutet av juli känns det extra kul. Roligt att ni är så många som kikar in!!

Idag var jag och handlade lite. Gick förbi frukten och kände mig så sugen på något fräscht.
Ananasen hamnade genast i mitt blickfång. När jag kom hem skar jag upp en bit. Underbart!
Vilken är er favoritfrukt?

Näe nu är det bäst att plocka iordning lite efter ungarnas framfart =)

Ha en fortsatt underbar kväll!!

onsdag 3 mars 2010

Smoothie med kiwi och choklad


Mellanmålen har verkligen fått ny betydelse för mig. Är ju verkligen konstant hungrig. Nu börjar det nästan bli lite jobbigt, haha.. Har inte varit så här hungrig eller sugen på en massa under de andra graviditeterna.

Jag är så trött på smörgås så jag slängde ihop en smoothie. Den var underbar.

Smoothie, 1 glas :


2 dl vaniljyoghurt med choklad
1 banan
1 kiwi

Gör så här:

Skala och dela frukterna.
Mixa allt.
Häll upp i ett högt glas.
Drick och njut =)